Skip to content
Kezdőlap » Blog » Okosiroda

Okosiroda

  Okosiroda

  A jövő irodája

  Képzeld el, ahogy az okostelefonod és az épület technológiai megoldásai behálózzák a reggeledet az első megbeszélésedig. Megrendelted a kávét az okosiroda mobilalkalmazásán keresztül, és ahogy a forgóajtók automatikusan kinyílnak, amikor a közelbe érsz, látod, hogy már csak arra vár, hogy átvehesd. Izgatottan várod az előtted álló napot. Tegnap még otthon szántottad át a jelentéseket, de ma azért jöttél be az irodába, hogy bepótold a kollégákkal a lemaradást – a csapatodnak brainstorming-ot kell tartania, hogy felkészüljön a jövő heti bemutatóra. A vállalati portálon látod, hogy nagy lesz a nyüzsgés, de már lefoglaltad a kedvenc, az épület külső oldalára néző asztalodat, valamint a délutáni jógaórát a teraszon és tudod, hogy ez már a jövő irodája.

  Az alkalmazásban tudja, hogy növelni próbálod a lépésszámodat, ezért az épület másik oldalán egy multimédiás szobát jelölt ki neked, de az irányjelzős útbaigazítással könnyedén megtalálod. Ahogy közeledsz, az ajtó kinyílik, és az okostelefon képernyőjén megjelenik a szoba vezérlése, közli, hogy a kívánt hőmérsékletre van beállítva. Egy perccel a cél előtt érkezel – épp elég időd van arra, hogy kinyisd a laptopodat, és megnézd, ahogy a falon lévő nagyfelbontású képernyő életre kel. Egy kattintás, és máris ott van a kolléga, aki beszél hozzád – olyan, mintha a szobában lenne, még akkor is, ha tudod, hogy a világ másik felén van. Egy új projektet akarnak bemutatni, ezért felveszed a VR szemüveget.

  Úton az okosiroda felé

  Az irodai élet nem lesz ugyanolyan mint, amilyennek ismerjük, az okosiroda sok a fentiekhez hasonló újdonságot rejteget számunkra. A digitális technológiák már most is képesek minderre, és a Covid-19 fel gyorsítja az irodákban való elterjedésüket. A hibrid munkavégzés kihívásairól szóló cikkünkben már áttekintettük, hogy miképpen alakultak át napjaink irodái, a fizikai távolságtartás hatásától kezdve a megváltozott bérlői igényekig.

  Egyértelmű, hogy ahhoz, hogy egy iroda sikeres legyen – mint az együttműködés helyszíne, mint a vállalati kultúra megtestesítője, mint kereskedelmi ingatlan -, a választás célpontjává kell válnia. Ez azt jelenti, hogy az embereknek több teret, nagyobb szabadságot és rugalmasságot, valamint ösztönző, egyedi élményt kell biztosítani, és sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az egészségre és a jólétre. Az intelligens technológiák mindezt támogathatják, megkönnyítve az átmenetet és segítve egy olyan súrlódásmentes környezet kialakítását, amely a legjobb esetben egyszerűen csak működik.

  Van erre egy alkalmazás

  Az épületrendszerek megnyugtathatják a lakókat azzal, hogy valós idejű információkat szolgáltatnak magáról a környezetről, például a foglaltsági szintről, a levegő minőségéről vagy arról, hogy a helyiségeket nemrégiben takarították. Erre példa a CleanPulse alkalmazás, amelyet a WSP fejlesztett ki a kanadai Ontario Northland közlekedési és utazásszervező vállalat számára, így az utasok vagy a szállodai vendégek ellenőrizhetik buszuk vagy szobájuk tisztítási állapotát. Ezt könnyen ki lehetne terjeszteni az irodákra, akár az épületirányítási rendszerhez kapcsolódva, akár egyszerűbben, felhőalapú alkalmazásként.

  Az épületben elhelyezett okos érzékelőket, arra használhatják a létesítménygazdák, hogy lássák, szükségük van-e több konferenciateremre vagy, hogy lekapcsolják a villanyt, amikor senki sincs ott, illetve, hogy adatokat mutassanak a karbantartott vagy takarított terekről.

  Az érintésmentes belépés megkönnyítése mellett az alkalmazások segíthetnek megoldani a modern irodákkal kapcsolatos általános panaszokat is, például a dedikált helyiségek hiányát. A telefonod belépőkártyaként szolgálhat az épületben való mozgáshoz. A készüléken lévő alkalmazással hívhatod a liftet, és a telefonod küldhet egy üzenetet, hogy hol van szabad hely, így tudod, merre kell fordulnod, amikor elérsz az emeletedre.

  Az épület szolgáltatásai is elérhetők lennének az alkalmazáson keresztül, így az emberek rendelhetnének ételt, foglalhatnának fitneszórákat, és ellenőrizhetnék, hogy sorban állnak-e az ebédlőben.